Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Soorten rolluiken: welke kies ik het best?

Rolluiken zijn niet alleen nuttig voor verduistering. Ze zorgen ook voor inbraakpreventie, extra isolatie en privacy. Elk type rolluiken heeft zijn specifieke voor- en nadelen. In dit artikel gaan we dieper in op deze verschillende soorten rolluiken. Welke kenmerken hebben ze? Wat is de prijs per type? Hoe kan je ze bedienen? Ontdek hieronder welk soort rolluik het beste bij jouw situatie past!

 

Uit welke soorten rolluiken kan ik kiezen?

OPTIE 1: inbouwrolluiken

OPTIE 2: voorzetrolluiken

OPTIE 3: opbouwrolluiken

CONCLUSIE: welke soort rolluiken kies ik het best?

Wil je graag concreet advies over welke soorten rolluiken geschikt zijn in jouw situatie? Dan kan je steeds terecht bij onze experts. Kom hier gratis en vrijblijvend in contact met vakbedrijven!

 

OPTIE 1: inbouwrolluiken

soorten rolluiken inbouw

Voor inbouwrolluiken is een uitsparing gemaakt in de gevel boven het raamkozijn voor de rolluikkast. Op die manier zijn ze volledig verborgen wanneer je ze niet gebruikt. Wat zijn de andere kenmerken van inbouwrolluiken? En hoeveel kost dit type rolluik? Je ontdekt het hieronder.

 

Kenmerken inbouwrolluiken

 • Uitzicht: doorgaans zijn inbouwrolluiken de meest esthetische soort. Zowel langs de binnen- als de buitenkant van je raam is namelijk geen rolluikkast te zien. Enkel als je ze sluit, is het dus merkbaar dat je rolluiken hebt.
 • Toepassing: experts zullen zelden inbouwrolluiken plaatsen bij bestaande woningen. Dat komt omdat een uitsparing in de dagopening van de woning noodzakelijk is. Bij nieuwbouwwoningen is het perfect mogelijk om dat te voorzien, maar bij bestaande woningen is dat vaak moeilijk of zelfs onmogelijk.
 • Materiaal: inbouwrolluiken zijn beschikbaar in kunststof, aluminium en hout. Ben je op zoek naar de beste isolerende werking? Dan zijn houten inbouwrolluiken een optimale keuze. Aluminium isoleert ook goed en is een erg sterk materiaal. Inbouwrolluiken in kunststof zijn dan weer de goedkoopste soort.
 • Bediening: deze soort rolluiken kan je zowel handmatig als elektrisch bedienen. Daarnaast is het ook een mogelijkheid om een sensor of tijdschakelaar in te stellen of je rolluiken met je domotica-systeem te verbinden. Op die manier kies je voor het meest optimale comfort.

 

Prijs inbouwrolluiken

Er zijn heel wat factoren die de prijs van inbouwrolluiken beïnvloeden, maar doorgaans mag je rekenen op € 100 à 250 per m² (excl. btw & incl. installatie). Welk materiaal kies je bijvoorbeeld? Ga je voor handmatige, elektrische of automatische bediening? Hoe laat je de rolluiken afwerken?

LET OP: dit is slechts een richtprijs. Wil je bv. een exact prijsvoorstel voor inbouwrolluiken? Of ben je nog benieuwd naar andere soorten rolluiken? Kom vrijblijvend in contact met installateurs in je buurt!

 

Laat je inbouwrolluiken installeren door een professional!

Inbouwrolluiken installeer je best niet zelf. Omdat de uitsparing in de dagopening erg precies afgemeten moet zijn, laat je de klus beter over aan een expert. Op die manier ben je zeker van een correcte installatie en een gegarandeerde service na verkoop.

Op zoek naar een installateur die jouw inbouwrolluiken kan plaatsen? Je vindt gratis en vrijblijvend vaklui in jouw buurt via onze offerteservice.

 


OPTIE 2: voorzetrolluiken

soorten rolluiken voorzet

Voorzetrolluiken zijn rechtstreeks op je gevel of dagopening gemonteerd. Daarom is het niet nodig om aanpassingen aan je ramen te doen en komen er dus ook geen breekwerken bij kijken. Benieuwd naar de andere kenmerken en richtprijzen van voorzetrolluiken? Ontdek ze hieronder.

 

Kenmerken voorzetrolluiken

 • Uitzicht: bij voorzetrolluiken is de kast erg zichtbaar op de buitengevel. Maar daartegenover staat dat de rolluiken in verschillende kleuren beschikbaar zijn. Je hoeft dus absoluut niet te gaan voor de standaard witte rolluiken als dat niet binnen de stijl van je woning past.
 • Toepassing: voorzetrolluiken zijn ideaal voor renovaties. Er zijn geen breekwerken voor nodig omdat installateurs ze rechtstreeks op de buitengevel monteren. Ook bij nieuwbouwprojecten zijn voorzetrolluiken mogelijk, maar dat is minder courant.
 • Materiaal: voorzetrolluiken zijn beschikbaar in zowel PVC als aluminium. PVC heeft als voordelen dat het budgetvriendelijk en duurzaam is. Dit materiaal is ideaal voor kleine rolluiken. Aluminium rolluiken zijn erg sterk en isoleren goed. Bovendien past aluminium binnen elke woonstijl.
 • Bediening: net zoals inbouwrolluiken is het mogelijk om voorzetrolluiken handmatig en elektrisch te bedienen. Ook een integratie in je domoticasysteem is een optie. Wil je graag een handmatige bediening? Dan kies je best niet voor aluminium rolluiken, omdat die vrij zwaar zijn.

 

Prijs voorzetrolluiken

Net als bij alle soorten rolluiken varieert de prijs van voorzetrolluiken naargelang bepaalde factoren. De bediening, de grootte, het materiaal, … Het zijn maar enkele zaken die meespelen in de prijsbepaling. Hieronder vind je alvast een overzicht per materiaal:

Materiaal voorzetrolluikPrijs (incl. installatie & excl. btw)
Aluminium voorzetrolluiken€ 110 - 750 per m²
Kunststof voorzetrolluiken€ 100 - 500 per m²

LET OP: bovenstaande tabel bevat slechts richtprijzen. Het is mogelijk dat jouw voorzetrolluiken een ander prijskaartje hebben. Ben je op zoek naar offertes op maat? Dan kan je gratis en vrijblijvend in contact komen met vaklui in jouw buurt. Start je aanvraag hier!

 

Op zoek naar een installateur van voorzetrolluiken?

Het is belangrijk om op zoek te gaan naar de juiste installateur voor jouw project. Via onze offerteservice kom je gratis en vrijblijvend in contact met ervaren professionals. Die maken met plezier een offerte op maat op voor jouw voorzetrolluiken. Daarna kan je installateurs vergelijken en de juiste keuze maken.

Wil jij graag een offerte voor voorzetrolluiken op maat van jouw woning? Kom dan gratis en vrijblijvend in contact met lokale vaklui via onze offerteservice.

 


OPTIE 3: opbouwrolluiken

soorten rolluiken opbouw

Bij een opbouwrolluik vormen het raam en de rolluikkast één geheel. Een installateur monteert bij deze soort het rolluik bovenop het raamkozijn. Meestal doet die dat tegelijkertijd met de plaatsing van de ramen. Wil je graag meer weten over de kenmerken en de prijs van opbouwrolluiken? Lees hieronder dan verder.

 

Kenmerken opbouwrolluiken

 • Uitzicht: bij dit type is de rolluikkast niet zichtbaar op de buitengevel, maar uiteraard wel langs de binnenkant van je raam. Je kan dit beschouwen als een nadeel, maar er zijn mogelijkheden om de rolluikkast weg te werken door bv. een uitsnijding bovenaan het raam te maken.
 • Toepassing: bij opbouwrolluiken doet het er niet toe of je een renovatie- of nieuwbouwproject laat uitvoeren. Installateurs plaatsen dit type rolluik namelijk samen met het raam als 1 geheel.
 • Materiaal: courante materialen voor opbouwrolluiken zijn PVC, hout en aluminium. Alle materialen hebben hun eigen voor- en nadelen. Budgetgewijs is bv. PVC de beste optie, maar als je wil gaan voor de meest authentieke uitstraling kies je eerder voor hout.
 • Bediening: ook bij opbouwrolluiken zijn de 3 manieren van bediening mogelijk: manueel, elektrisch of automatisch. Ben je nog niet zeker? Kies dan voor manuele bediening. Je telt er het kleinste bedrag voor neer en in de meeste gevallen kan je later nog je rolluiken elektrisch maken of automatiseren.

 

Prijs opbouwrolluiken

Hoeveel kosten opbouwrolluiken? Het varieert veel, maar ga in ieder geval uit van € 220 en 600 per m² (incl. plaatsing & excl. btw). Het antwoord op die vraag hangt vooral af van factoren als de bediening, het materiaal, de grootte, de mate van afwerking, de gekozen installateur, …

OPGELET: offertes op maat kunnen uiteraard verschillen van de bovengenoemde richtprijs. Wil je zeker zijn van een accuraat prijsvoorstel? Dan vraag je best gericht en professioneel advies aan een installateur in jouw buurt. Kom gratis en vrijblijvend in contact met professionals in jouw buurt!

 

Laat je opbouwrolluiken plaatsen? Kom hier in contact met experts!

Overweeg je om opbouwrolluiken te plaatsen? Dan vraag je best advies aan een professional. Die weet perfect welke opties geschikt zijn in jouw specifieke situatie en gaat daarna over tot een vlotte en correcte installatie.

Op zoek naar installateurs voor jouw opbouwrolluiken? Je vindt meerdere professionals via onze offerteservice. Kom hier gratis en vrijblijvend met hen in contact!

 


CONCLUSIE: welke soort rolluiken kies ik het best?

Welke soort rolluiken het meest geschikt is in jouw situatie, hangt af van verschillende factoren. Hieronder sommen we enkele aandachtspunten op waarmee je best rekening houdt om je keuze te maken. Twijfel je nog? Dan kan je steeds onze vaklui raadplegen voor advies.

 • Nieuwbouw of renovatie: heb je al een woning en wil je graag rolluiken laten plaatsen? Dan kies je best voor voorzet- of opbouwrolluiken. Deze soorten rolluiken zijn ook geschikt voor nieuwbouwprojecten, maar in dat geval kiest een installateur eerder voor inbouwrolluiken.
 • Prijs: omdat het type rolluik niet de enige bepalende factor is in de prijsbepaling, is het moeilijk te zeggen welke soort rolluiken de goedkoopste is. Om die reden is het dan ook essentieel om naar jouw specifieke situatie te kijken om een keuze te maken.
 • Installatie: bij nieuwbouwprojecten kennen inbouwrolluiken de meest eenvoudige installatie. Voor renovaties zijn voorzetrolluiken dan weer aangeraden, omdat die geen breekwerken vereisen. Laat je tegelijkertijd nieuwe ramen plaatsen? Dan zijn opbouwrolluiken de meest efficiënte keuze.
 • Uitzicht: hoe zichtbaar mogen jouw rolluiken zijn? Wil je een strakke look? Dan zijn inbouwrolluiken de beste optie. Voorzetrolluiken zijn namelijk zichtbaar op je gevel en de opbouwvariant heeft een rolluikkast langs de binnenkant van je raam.

TIP: via onze offerteservice vind je installateurs voor alle rolluiken soorten. Wil je graag gratis en vrijblijvend met hen in contact komen? Vul dan het onderstaande offerteformulier in:

 

 

Offertes voor rolluiken ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van de rolluiken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde plaatsers