Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Isolerende rolluiken

Tijdens de winter gaat er heel wat warmte in je woning verloren via je ramen en deuren. Met isolerende rolluiken kan je die warmte beter binnenhouden. In de zomer kan je er met zulke rolluiken dan weer voor zorgen dat de warmte net uit je huis blijft. Maar hoe werken isolerende rolluiken nu precies? Wat zijn de voordelen ervan? Wat kosten deze rolluiken? En hoe worden ze geplaatst? Je leest het in dit artikel.

Ga snel naar:
Isolerende werking rolluiken
Voordelen isolerende rolluiken
Kosten isolerende rolluiken
Aandachtspunten rolluiken
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Zijn alle rolluiken isolerend?

In principe hebben alle (recente) rolluiken een isolerende werking. De mate waarin rolluiken isoleren, kan echter verschillen volgens het type. Bovendien bestaan er ook super isolerende rolluiken die speciaal ontworpen zijn om extra te isoleren en dus een hogere isolatiewaarde hebben. Dat kan bv. door een speciale coating van reflecterende aluminium deeltjes, terwijl andere dan weer extra warmte reflecteren en absorberen met grafietkorrels.

Op zoek naar isolerende rolluiken? Een expert kan je verder informeren over de isolatiewaarden van verschillende rolluiken en geeft je advies op maat. Kom in contact met vakmannen in de buurt.

isolerende rolluiken

 

Werking isolerende rolluiken

Bijna alle (recente) types rolluiken kunnen dus de isolatie van je woning verbeteren. Die isolerende werking van rolluiken komt door een combinatie van 2 factoren:

 1. Schuim- of luchtlaag in rolluiken: enerzijds bestaan bijna alle rolluiken uit een kern met schuimisolatie (gespoten PUR-schuim) of een luchtlaag.
 2. Luchtbuffer tussen raam en rolluik: anderzijds creëren rolluiken ook een soort luchtkussen met stilstaande lucht tussen je raam en het rolluik zelf.

Het is dus de combinatie van deze 2 kenmerken die zorgt voor een stijging in de isolatiewaarde van je woning met tot wel 40%. Warmte kan in de zomer moeilijker naar binnen dringen, net zoals het tijdens de winter moeilijker kan ontsnappen naar buiten. Het gevolg? Lagere energiekosten en een hoger wooncomfort. Bovendien zorgen rolluiken niet alleen voor thermische, maar ook voor akoestische isolatie. Ze dempen dus ook geluiden van buiten.

 

Meer weten over hoe je kan besparen met rolluik isolatie?

Een installateur kan je informeren over de mogelijkheden en geeft je advies op maat om een optimale isolatiewaarde te bereiken met je rolluiken. Via onze offerteservice kan je bovendien adviezen en voorstellen van meerdere installateurs in jouw buurt gericht vergelijken. Zo vind je zeker de meest geschikte vakman voor de installatie van je rolluiken. Vul het offerteformulier in.

 

Voordelen isolerende rolluiken

Rolluiken met isolatie hebben tal van voordelen. We zetten hieronder enkele goede redenen op een rijtje om rolluiken te laten plaatsen:

 • Verminderen energiekosten: door de goede isolatiewaarde van rolluiken moet je in de winter minder stoken en in de zomer minder je airco gebruiken. Daardoor kan je met isolerende rolluiken dus heel het jaar door besparen op je energiekosten.
 • Zijn verduisterend: rolluiken kunnen de kamer volledig verduisteren. Dit is erg handig voor o.a. slaapkamers omdat je zo geen last hebt van straatlicht, passerend verkeer of zonlicht ’s ochtends.
 • Zorgen voor privacy: met rolluiken kan je natuurlijk ook zorgen voor privacy in je woning aangezien op die manier niemand binnen kan kijken.
 • Zijn inbraakwerend: ramen met rolluiken zijn beter beschermd tegen inbraken dan ramen zonder rolluik. Bovendien hebben veel rolluiken ook anti-optilveren.
 • Kunnen dienen als zonwering: rolluiken kunnen natuurlijk ook dienen als isolerende zonwering in de zomer. Ze kunnen er zo voor zorgen dat de warmte uit je woning blijft en je woning dus koeler is.
 • Hebben hoog gebruiksgemak: tot slot zijn rolluiken ook erg gebruiksvriendelijk. Zeker wanneer je kiest voor elektrische rolluiken, gaat het gebruiksgemak en wooncomfort sterk omhoog.

 

Isolerende rolluiken prijs

De prijs voor je rolluiken varieert naargelang de bediening, de vormgeving, het materiaal, de afmetingen… Gemiddeld betaal je per rolluik ongeveer € 100 à 700 (excl. btw en plaatsing). Om de rolluiken te laten plaatsen, betaal je daarnaast gemiddeld € 70 per uur. Tot slot zal ook de bediening nog een verschil maken in de prijs. Voor een elektrische bediening van je rolluiken betaal je gemiddeld € 250 à 450 (per m²) meer dan voor een handmatige bediening.

TIP: wil je de exacte prijs kennen voor jouw isolerende rolluiken? Via onze offerteservice ontvang je meerdere prijsvoorstellen op maat van vakmannen in de buurt. Zo kan je vrijblijvend prijzen vergelijken en vind je zeker de meest geschikte vakman voor een correcte prijs. Start je offerteaanvraag hier.

 

rolluik isolatie

 

Aandachtspunten bij keuze rolluiken

Er zijn tot slot nog enkele belangrijke zaken waarmee je best rekening houdt als je van plan bent om isolerende rolluiken te laten plaatsen. We sommen ze hieronder op:

 • Isolerende werking: hoewel rolluiken sterk kunnen bijdragen aan de isolatie van je woning, hebben ze wel enkel een isolerende werking wanneer ze dicht zijn. Wil je niet telkens je rolluiken moeten dicht doen om de warmte binnen of buiten te houden? Dan ben je misschien beter met sterk isolerend glas.
 • Lichtinval: omdat je je rolluiken steeds moet dichtdoen voor de isolerende werking neem je dus ook steeds de lichtinval in je woning weg. Vooral in de zomer kan dit voor sommigen wel een nadeel zijn. Een goed alternatief zijn bv. screens op maat.
 • Ventilatie: als je de warmte wil buiten of binnen houden met je rolluiken, is het wel belangrijk om te zorgen voor voldoende ventilatie. Dat kan met ventilatieroosters of ventilatiesystemen.
 • Kleur rolluiken: de kleur van je rolluiken kan ook een rol spelen in de isolerende werking ervan. Lichte kleuren zoals wit en grijs reflecteren de zon en nemen dus minder snel warmte op.
 • Materiaal rolluiken: rolluiken zijn doorgaans gemaakt uit kunststof of aluminium. Hoewel beide materialen vrij goed isoleren, zal de isolatiewaarde van aluminium doorgaans nog iets hoger zijn.
 • Bediening: tot slot denk je best ook even na over hoe je je isolerend rolluik wil bedienen. Elektrische rolluiken die aangesloten zijn op een domotica-systeem zijn bijvoorbeeld erg praktisch en kunnen standaard op bepaalde tijden openen en sluiten.

 

Geniet van een vlotte en correcte installatie met een installateur!

Wil je isolerende rolluiken plaatsen? Dan kan je best een beroep doen op een professionele installateur. Deze helpt je niet alleen bij de keuze voor de best isolerende rolluiken, maar zorgt ook voor een vlotte en correcte plaatsing. Vergelijk ook zeker adviezen, prijzen, rolluik merken… van meerdere installateurs door onderstaand offerteformulier in te vullen.

 

 

Offertes voor rolluiken ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van de rolluiken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde plaatsers