Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonwering: screens of rolluiken?

Als je op zoek bent naar zonwering langs de buitenkant kan je doorgaans kiezen voor screens of rolluiken. Ze hebben grotendeels dezelfde eigenschappen, maar kennen toch enkele belangrijke verschillen. In dit artikel leggen we de 2 opties naast elkaar. Wat zijn de voor- en nadelen? Welke mogelijkheden heb je? En hoeveel kost het? Je ontdekt het hier!

 

Welke zonnewering kies ik het best: screens of rolluiken?

OPTIE 1: rolluiken
OPTIE 2: screens
CONCLUSIE: screens of rolluiken?

Wil jij graag screens of rolluiken als zonwering laten installeren? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij verschillende vaklui in jouw buurt. Start je aanvraag hier!

 

OPTIE 1: rolluiken

screens of rolluiken

Rolluiken kunnen op een aantal manieren je wooncomfort verhogen. Ze zorgen in de eerste plaats voor privacy en zonwering, maar kennen daarnaast nog een aantal voordelen. Lees hieronder meer over de voor- en nadelen, de mogelijkheden en de prijs van rolluiken.

 

Voor- en nadelen rolluiken (vs. screens)

Screens en rolluiken kan je allebei gebruiken als zonwering. Maar daarnaast kennen rolluiken nog heel wat voordelen en helaas ook enkele nadelen. We sommen er enkele op:

 • Inbraakwerend: rolluiken zijn uitgerust met een optilbeveiliging. Dat maakt het voor inbrekers heel wat moeilijker om je woning binnen te dringen. Daardoor is de kans groter dat ze ontmoedigd raken of dat je ze op heterdaad kan betrappen.
 • Hoge isolatiewaarde: rolluiken bewijzen het hele jaar door hun nut. In de winter houden ze de warmte binnen en in de zomer houden ze je woning koel. Je moet alleen opletten dat de rolluikkast ook goed geïsoleerd is.
 • Geluidsdemping: naast thermische isolatie bieden rolluiken ook geluidsisolatie. Hierdoor zal je minder last hebben van straatlawaai en geniet je dus van een heerlijke nachtrust. Rolluiken zijn daarom ook ideaal voor wie aan een drukke weg woont.
 • Bestand tegen alle weertypes: rolluiken zijn bestand tegen zon, regen, rukwinden, nachtvorst, … Dit type zonwering is stevig en kan tegen allerlei weersomstandigheden. Je moet alleen bij aanhoudende vriestemperaturen opletten dat je rolluik niet aanvriest.

 

 • Beperkte keuzemogelijkheden: rolluiken hebben niet bepaald een elegante uitstraling. Er zijn minder keuzemogelijkheden dan bij screens. De meeste rolluiken zijn nog steeds standaard wit en kunnen je woning een logge look geven.
 • Geen uitzicht: de grootste troef van screens is vaak ook het grootste minpunt van rolluiken. Zijn de rolluiken volledig omlaag? Dan is je zicht naar buiten volledig geblokkeerd en is het helemaal donker. Dat zorgt voor volledige privacy, maar het kan ook een ingesloten gevoel oproepen.

 

 

Mogelijkheden rolluiken

Als je rolluiken laat installeren, sta je voor een heleboel keuzes. Wil je elektrische of manuele rolluiken? Uit welk materiaal moeten ze gemaakt zijn? Wil je extra inbraakwerende rolluiken? Hieronder ontdek je wat de mogelijkheden zijn:

 • Positie: er zijn 3 manieren waarop je een rolluik kan bevestigen. Bij inbouwrolluiken is er een uitsparing in de dagopening gemaakt. Opbouwrolluiken zijn voorzien van een omkasting op je raam en voorzetrolluiken worden rechtstreeks op je gevel gemonteerd.
 • Bediening: een manuele bediening gebeurt doorgaans met een draaistang of band, maar je kan ook kiezen voor elektrische rolluiken. Met behulp van een buismotor kan je dan met een simpele druk op de knop de luiken openen of sluiten.
 • Materiaal: de meest courante materialen voor rolluiken zijn aluminium, kunststof en hout. Aluminium is licht van gewicht en erg duurzaam. Hout heeft dan weer die authentieke uitstraling en van nature ook isolerende eigenschappen. Op zoek naar een budgetvriendelijke optie? Ga dan voor kunststof rolluiken.
 • Beveiliging: rolluiken bieden standaard een bescherming tegen inbrekers. Maar er bestaan ook speciale inbraakwerende rolluiken die nog moeilijker te forceren zijn voor ongewenst bezoek. Dergelijke rolluiken zijn vooral geschikt voor wanneer je vaak langere periodes van huis bent of voor handelspanden.

 

Rolluiken prijs

Wat kosten rolluiken? Dat hangt van een aantal factoren af, maar ga in ieder geval uit van € 90 – 600 (excl. btw, incl. installatie). Wil je graag elektrische rolluiken of toch liever manuele? Uit welk materiaal moeten ze gemaakt zijn? En hoe groot moeten ze zijn? In de onderstaande tabel vind je enkele richtprijzen:

Type rolluikPrijs (excl. btw & incl. installatie)
Inbouwrolluik€ 90 à 730
Voorzetrolluik€ 150 à 500
Opbouwrolluik€ 220 à 600

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Ben je op zoek naar een specifiek prijsvoorstel voor jouw rolluiken? Ontvang hier gratis en vrijblijvend offertes van verschillende installateurs in jouw buurt!

 

 

Veelgestelde vragen over rolluiken

Bij rolluiken laten plaatsen, komt heel wat kijken. Daarom geven wij alvast een antwoord op enkele veelgestelde vragen over rolluiken. • Helpen rolluiken tegen de warmte?
  Rolluiken zijn niet alleen een fysieke buffer, maar ook een isolerende. Qua zonwering zijn ze zeer doeltreffend omdat ze volledig afsluitbaar zijn. Daardoor kunnen de zon en de warmte veel minder makkelijk je woning binnendringen. Gemiddeld kunnen rolluiken zelfs zo’n 6 graden verschil betekenen.


 • Hoe werkt een rolluik met een zonnepaneel?
  Rolluiken op zonne-energie hebben langs de voorzijde van de kast een ingebouwd zonnepaneeltje zitten. Daarachter vind je een accu die zon- en daglicht opslaat. Daardoor geniet jij van volledig zelfvoorzienende rolluiken. Dat is goed voor het milieu en jouw energiefactuur.


 • Kan ik elektrische rolluiken maken van mijn huidige handmatige zonwering?
  Het is perfect mogelijk om je handmatige rolluiken elektrisch te maken. Een installateur plaatst dan een motor in je rolluiken waardoor jij gemakkelijk met een wandschakelaar, een afstandsbediening of zelfs je smartphone je zonwering kan bedienen.

 

TIP: laat je rolluiken installeren door een professional!

Zelf je rolluiken installeren is niet zo verstandig. Het vergt namelijk enige vakkennis en ervaring met de klus. Om toch zoveel mogelijk de prijs van de installatie te drukken, vergelijk je best een aantal installateurs. Op die manier kan je alle kostenposten naast elkaar leggen en een weloverwogen keuze maken.

Wil jij graag rolluiken kopen en laten installeren door een expert? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes op maat ontvangen van vaklui in jouw buurt via onze offerteservice.

 


OPTIE 2: screens

screens en rolluiken

Net als rolluiken houden screens de zonnestralen tegen voor ze het raam bereiken. Daardoor warmt het glas minder op en geniet je binnen van een aangenamere temperatuur. Maar in tegenstelling tot rolluiken verduisteren screens de ruimte niet volledig en bieden ze geen isolatie. Lees hieronder meer over de voor- en nadelen, de mogelijkheden en de prijs van screens.

 

Voor- en nadelen screens (vs. rolluiken)

Qua zonwering komen screens en rolluiken grotendeels overeen. Daarnaast kennen screens nog heel wat voordelen en helaas ook enkele nadelen. We zetten er enkele op een rijtje:

 • Privacy: met screens kan je genieten van privacy zonder dat je de hele ruimte donker maakt. Screens zorgen er namelijk voor dat jij perfect zelf kan bepalen hoeveel licht er doorsijpelt. Bovendien zet je pottenkijkers schaakmat, zonder zelf in te boeten aan buitenzicht.
 • Elegante uitstraling: rolluiken kunnen soms nogal een gedateerde uitstraling hebben. Bij screens geniet je wel gegarandeerd van een moderne en strakke look. Dat komt omdat de cassette veel kleiner is en dus ook minder opvalt.
 • Frisse lucht: eens je rolluiken naar beneden zijn, laten ze geen lucht meer door. Dat is bij screens niet het geval. Als je je raam openzet en je screens sluit, kan je perfect genieten van een briesje doorheen je woning. Het vervult dus ook de functie van een vliegenraam.
 • Veel keuzemogelijkheden: screens kan je in verschillende kwaliteitsvolle stoffen verkrijgen. Bovendien zijn er ook heel wat kleuren om uit te kiezen. Op die manier kan jij de stijl van je screens perfect matchen met die van jouw woning.

 

 • Niet isolerend: screens hebben in tegenstelling tot rolluiken geen isolerende eigenschappen. In de zomer zorgen ze er wel voor dat de warmte buiten blijft, maar in de winter laten ze de warmte ontsnappen. Daarnaast bieden screens ook geen geluidsisolatie.
 • Niet bestand tegen alle weertypes: screens kunnen gerust tegen een stootje. Zeker als je ze voorziet van verzwaarde onderlatten en tweedelige geleiders. Toch is het aangeraden bij rukwinden om de doeken op te trekken om schade te voorkomen.

 

 

Mogelijkheden screens

Ben je geïnteresseerd in screens voor jouw woning? Dan heb je heel wat mogelijkheden om uit te kiezen. Zo heb je verschillende soorten screens, maar ook meerdere manieren om ze te plaatsen en bedienen. We sommen hieronder enkele mogelijkheden op:

 • Types screens: een standaard screen heeft een doek dat met de onderlijst tussen de geleiders naar beneden beweegt. Er bestaan ook windvaste screens waarbij het doek door middel van een kabel en een systeem van veren onder spanning staat. Windvaste zipscreens hebben daarbovenop een rits.
 • Plaatsing: bij voorbouw screens zit de lijst voor het raam, op het kozijn. Bij opbouw screens bevindt die zich dan weer op de muur, buiten het kozijn. Tot slot zit de lijst bij inbouw screens in de muur zodat het hele systeem onzichtbaar is.
 • Bediening: handmatige bediening van screens kan via een handslinger of draaistang aan de binnenkant van de woning. Daarnaast bestaan er elektrische screens met een wandschakelaar of een afstandsbediening. Sommige systemen kan je zelfs met je smartphone bedienen.
 • Kleur en materiaal: screendoeken bestaan uit acryl of een combinatie van glasvezels en polyestervezels. Daarnaast kan je ook kiezen uit verschillende kleuren. Op die manier kan je screens kiezen die perfect bij de stijl van je huis passen.

 

Kostprijs screens

De prijs van screens ligt doorgaans tussen € 350 – 625 (excl. btw, incl. plaatsing). De exacte prijs hangt af van een aantal factoren zoals de grootte, de kwaliteit van de stof, de moeilijkheidsgraad van de plaatsing, … Hieronder vind je enkele richtprijzen voor een screen van 2 meter op 1,5 meter:

Type screen (2m x 1,5m)Prijs (excl. btw & incl. plaatsing)
Standaard screen met handmatige bediening€ 350 à 400
Zipscreen met elektrische bediening€ 550 à 625

LET OP: dit zijn slechts richtbedragen. Ben je op zoek naar een specifiek prijsvoorstel voor screens? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes op maat aanvragen bij verschillende professionals in jouw buurt.

 

Veelgestelde vragen over screens

Ben jij geïnteresseerd om screens te laten plaatsen? Dan ben je best op de hoogte van de antwoorden op enkele veelgestelde vragen. • Helpen screens tegen de warmte?
  Screens houden zonnestralen tegen voor ze het raam bereiken. Dat zorgt ervoor dat het raam minder snel opwarmt en je binnen van een aangenamere temperatuur kan genieten. Toch zijn screens in tegenstelling tot rolluiken niet volledig warmtewerend.


 • Vergen screens veel onderhoud?
  Regelmatig onderhoud draagt bij aan de levensduur van je screens. Hoe je ze best onderhoudt, hangt af van het type screen. Bij de meeste types kan je regelmatig de geleiders insmeren met een droogsmeermiddel als siliconenspray. Let wel op dat je de resten van het droogsmeermiddel goed verwijdert om vlekken in het screendoek te vermijden.


 • Kan ik mijn bestaande screens elektrisch maken?
  Het is mogelijk om  je bestaande screens elektrisch te maken. Daarvoor heb je een buismotor met een adaptatieset voor een ronde buis nodig. Je kan aangeven wat voor bediening je wil bij een professional die vervolgens het nodige kan doen om jouw screens elektrisch te maken.

 

TIP: laat je screens installeren door een professional!

Je kan ervoor kiezen om zelf je screens te installeren, maar het is niet aangeraden. Omdat het risico bestaat dat er iets fout loopt, vertrouw je best op een expert. Om zeker te zijn van een correcte prijs voor de installatie van jouw screens, is het verstandig om offertes van enkele installateurs te vergelijken. Zo kan jij alle kostenposten naast elkaar leggen.

Zoek je naar een professional die screens kan plaatsen? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij verschillende installateurs via onze offerteservice.

 


CONCLUSIE: screens of rolluiken?

Kies je nu best voor screens of voor rolluiken? Dat hangt af van jouw persoonlijke situatie. Hieronder vind je alvast enkele factoren waarop je je keuze kan baseren:

 • Isolatie: op vlak van isolerende eigenschappen zijn rolluiken de beste keuze. Die zorgen zowel voor thermische als akoestische isolatie.
 • Veiligheid: rolluiken zijn voor ongewenste bezoekers meer een obstakel dan screens. Je kan zelfs kiezen voor speciale inbraakwerende rolluiken. Ben je dus op zoek naar een zonwering dat de meeste veiligheid garandeert? Dan kies je beter voor rolluiken dan voor screens.
 • Zicht naar buiten: als je screens omlaag zijn, heb je nog steeds de mogelijkheid om naar buiten te kijken terwijl je eigen privacy gegarandeerd blijft. Dat is bij rolluiken niet het geval. Dan geniet je wel van privacy, maar heb je geen uitzicht meer en is de ruimte volledig verduisterd.
 • Prijs: over het algemeen zijn screens duurder dan rolluiken. Op vlak van budget is het dus verstandig om voor rolluiken te kiezen. Toch is het belangrijk om specifieke installateurs met elkaar te vergelijken. Op die manier kan je alle kostenposten naast elkaar leggen en een weloverwogen keuze maken.
 • Uitzicht: als je op zoek bent naar een esthetische zonwering, kies je beter voor screens. Die hebben meer keuzemogelijkheden qua afwerking dan rolluiken. Rolluiken kunnen je woning er nogal gedateerd laten uitzien, terwijl screens meer een moderne look hebben.
 • Hittegolf: tijdens een hittegolf wil je er alles aan doen om de temperatuur in huis te beperken. Screens zijn een goede optie, maar zijn niet volledig warmtewerend. Rolluiken in een lichte kleur zijn daarom de beste keuze bij extreme temperaturen.

Wil jij graag rolluiken of screens kopen en laten installeren? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij verschillende experts in jouw buurt via het offerteformulier hieronder:

 

Offertes voor rolluiken ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van de rolluiken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde plaatsers