Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Rolluiken reinigen

Rolluiken beschermen je woning of bedrijf tegen inbraak, nieuwsgierige blikken en de zon, maar hebben zelf bescherming nodig tegen vuil en extreem weer. Door regelmatig je rolluiken te reinigen blijven ze er proper uitzien en bescherm je ze tegen schade en defecten. In dit artikel geven we je advies en info over de werkwijze, prijzen en hoe vaak je een rolluik kuist.

Ga snel naar: PrijsZelf reinigen of uitbesteden? – Frequentie onderhoudStappenplanOffertes

 

3 redenen om je rolluiken te reinigen

 • Lange levensduur: door regelmatig onderhoud voorkom je dat vuiligheid zich vastzet in het mechanisme. Bovendien geef je schimmel geen kans om in de rolluikkasten te groeien door natte rolluiken. De rolluiken blijven zo in een goede staat en gaan langer mee.
 • Optimale werking: bij goed onderhoud lopen de rolluiken letterlijk gesmeerd en blokkeren ze niet.
 • Schoon uitzicht: vuil, stof en mos hechten zich na enige tijd op de rolluiken, wat zowel aan de buitenkant als vanaf binnen geen fraai zicht is. Regelmatig je rolluiken reinigen zorgt dus voor een verzorgde indruk.

Een bijkomend voordeel van je rolluiken kuisen is de prijs. Als je door slecht onderhoud de rolluiken moet herstellen, kost dat gemiddeld 200 euro. Moet je ze vervangen, dan heb je vanaf € 175 per vierkante meter nieuwe rolluiken met een manuele bediening. Voor elektrische rolluiken betaal je gemiddeld € 400 per m². Je rolluiken reinigen is goedkoper en voorkomt extra kosten. Ontvang hier vrijblijvend offertes.

 

Rolluiken schoonmaken prijzen

De prijs voor een rolluik reiniging is afhankelijk van de grootte van de rolluiken, hun bereikbaarheid, de hoogte waarop ze zich bevinden en eventuele extra werken (bv. wax aanbrengen, technische controle …). Ook de zijde bepaalt de kosten, want rolluiken aan de binnenkant schoonmaken is moeilijker en daarom duurder. Het standaardtarief bedraagt gemiddeld € 15 – 50 per (excl. btw en andere kosten). Wil je de exacte kosten weten? Ontvang snel offertes op maat via onze online offerteservice.

 

rolluiken reinigen

 

Zelf rolluiken reinigen of uitbesteden?

Met de juiste middelen en methode is het mogelijk om de rolluiken zelf te reinigen. Omdat het een tijdrovende klus is, kan je het werk overlaten aan een professioneel schoonmaakbedrijf. Een vakman verzekert je van een correcte aanpak en mooi eindresultaat.

Een reinigingsfirma weet precies hoe ze te werk moet gaan en welke producten ze moet gebruiken om schade aan de rolluiken te vermijden. Bovendien beschikken ze over het juiste materiaal. Denk hierbij aan een telescopische borstel (met uitschuifbare steel voor rolluiken op de bovenverdiepingen), een smalle machine die ze via zuignappen tussen het raam en de luiken aanbrengen om zo de rolluiken aan de binnenkant schoon te maken (als het raam niet naar binnen open kan), …

Ook veiligheidshalve is je rolluiken laten reinigen aangeraden, vooral bij moeilijk bereikbare of elektrisch bediende rolluiken. Verder zal een vakman ook oog hebben voor mankementen en schade en je gepast adviseren indien er een herstelling of vervanging nodig is. Ontvang offertes van professionele schoonmaakbedrijven via onze offertepagina.

 

Hoe vaak je rolluiken schoonmaken?

Hoe vaak je je rolluiken moet kuisen, hangt af van de oriëntatie en omgeving. Rolluiken aan de straatkant vangen veel vuiligheid en stof en kunnen dus sneller een schoonmaakbeurt gebruiken dan rolluiken aan de andere zijden van je huis. Rolluiken die veel regen vangen, zijn dan weer minder snel vuil, maar wel gevoeliger voor schimmels.

Voor een optimale werking laat je best minstens 2 keer per jaar je rolluiken reinigen. Worden ze snel vies, dan kan je tussendoor met een tuinslang het ergste vuil verwijderen. Ook je geleiders reinig je best meermaals per jaar, zodat ze geruisloos blijven werken.

 

Regelmatige reiniging verzekerd met het onderhoudscontract

Kuisfirma’s bieden vaak onderhoudscontracten aan. Op regelmatige tijdstippen komen ze dan je rolluiken schoonmaken. Dit is vooral interessant voor bedrijven of andere gebouwen die frequent onderhoud aan de rolluiken vragen. Zo’n abonnement is vaak financieel voordeliger dan afzonderlijke schoonmaakbeurten.

 

Stappenplan rolluiken reinigen

Mits de juiste kennis en voorbereiding kan je zelf je rolluik reinigen. Hieronder vind je hoe je het best tewerk gaat en met welke producten.

 

rolluik schoonmaken aan de binnenkant Benodigdheden

 • Zachte spons
 • Zachte doek
 • Emmer met lauw water
 • Niet-agressief reinigingsmiddel of rolluikreiniger
 • Teflonspray
 • Borstel
 • Stevige ladder
 • Schroevendraaier
 • Wax

 

1. Voorbereiding

Bedien je de rolluiken via een wandzender of afstandsbediening, dan moet je eerst de rolluiken van het stroomnet halen. Water en elektriciteit zijn namelijk een gevaarlijk duo. Vul nu een emmer met lauw water.

Voor rolluiken op bovenverdiepingen moet je een ladder plaatsen. Zet deze op een stevige, effen ondergrond in een hoek van 75° tegen een vlakke muur. Hou er rekening mee dat je de ladder plaatst tegen iets dat het gewicht kan dragen. Voor je veiligheid is het ook aangeraden om niet op de bovenste drie treden te staan. Zorg er nu voor dat je de emmer op een veilige manier op de trap kan zetten of eraan vasthangen.

Voor rolluiken op grotere hoogte maak je best gebruik van bezems met een uitschuifbare steel, zodat je op een veilige hoogte kan staan en toch veel bereiken.

 

2. Rolluik schoonmaken aan de buitenkant

Je rolluiken reinigen aan de buitenzijde is het gemakkelijkste karweitje. Ontrol de rolluiken helemaal tot beneden. De lamellen moeten goed tegen elkaar zitten. Het volstaat om met de spons, het water en reinigingsmiddel over de lamellen te wrijven. Gebruik geen agressieve reinigingsmiddelen, want die maken vlekken en oneffenheden op het rolluik. Met een borstel kan je zachtjes hardnekkige plekken wegwrijven. Daarna droog je de luiken af met een zachte doek.

 

3. Rolluik schoonmaken aan de binnenkant

Kan je het raam openen naar binnen? Dan kan je eenvoudigweg door een geopend raam de binnenzijde wassen. Is dat niet mogelijk, dan kan je de rolluiken reinigen aan de binnenkant wanneer je die demonteert. Ingebouwde rolluiken schoonmaken aan de binnenkant kan enkel via het raam, omdat je de omkasting niet kan losmaken.

Rol je rolluiken op en schroef de kap van de rolluikkast af. Laat de lamellen nu beetje voor beetje zakken en maak die met de spons en reiniger schoon. Laat ze eerst drogen voordat je ze terug in de kast oprolt en die weer monteert. Vergeet niet ook de kast zelf vanbinnen en vanbuiten te kuisen.

Tip: je rolluiken schoonmaken aan de binnenzijde gaat het gemakkelijkst met 2. Dan kan de ene de rolluiken zachtjes laten zakken terwijl de andere schrobt.

 

Tijdens het schoonmaken stoot je soms op schade of mankementen. Kijk daarom na of het nodig is om de rolluiken te herstellen of vervangen (volledig of deels bv. het rolluiklint).

 

4. Bewegende delen schoonmaken

Maak de rubbers van je geleiders schoon met een sopje en een spons. Smeer ze daarna in met een teflonspray. Gebruik zeker geen vet smeermiddel, want dit trekt net vuil aan.

 

5. Lamellen en kap waxen

Wrijf de lamellen en kap van de kast 1x per jaar in met wax, zowel aan de binnen- als buitenkant. Doe dit na het schoonmaken, voordat je de rolluiken terug oprolt. Hierdoor blinken de rolluiken weer en zijn ze beschermd tegen klevend stof.

 

Offertes voor rolluiken ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van de rolluiken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde plaatsers