Inbraakwerende rolluiken
Wil je je huis, bedrijf of winkel beschutten tegen de zon en tegelijk ook extra beveiligen? Dan zijn inbraakwerende rolluiken een prima keuze. Heel wat inbraken gebeuren namelijk via een raam. Dankzij deze speciale rolluiken kan je dit voorkomen. In dit artikel lees je alles over de eigenschappen, voordelen en prijzen van inbraakwerende rolluiken.
Een inbraakwerend rolluik laten plaatsen door een expert? Vraag hier gratis offertes aan.
Voordelen beveiligd rolluik?
Een inbraakwerend rolluik is niet enkel isolerend en geluids- en zonwerend, daarnaast garandeert het ook de nodige privacy en veiligheid. Bovendien kan je ravage door vandalen voorkomen. Dit type rolluik beschikt over speciale lamellen die blokkeren wanneer het luik opgetild wordt. De term wordt soms verward met zogenaamde ‘inbraakvertragende’ rolluiken. Deze begrippen hebben weliswaar een andere betekenis.
De meeste beveiligde rolluiken die voor particulier gebruik bestemd zijn, werken immers inbraakvertragend. Om helemaal inbraakwerend te zijn, moeten de luiken aan een heleboel strikte veiligheidsnormen beantwoorden.
Inbraakvertragende rolluiken zijn evenwel ook goed geschikt om inbrekers weg te jagen; ze geven een hele poos weerstand. Zo worden inbrekers al snel afgeschrikt wanneer ze merken dat de inbraakpoging te veel tijd in beslag neemt. Een standaard rolluik, zonder enige vorm van extra beveiliging, kan daarentegen relatief gemakkelijk opengebroken worden.
Prijs van beveiligde rolluiken
Inbraakwerende rolluiken zijn, logischerwijze, duurder dan standaard rolluiken zonder beveiligende functie. De exacte prijs hangt van enkele factoren af: de motor, de kwaliteit en mogelijke andere beveiligingsextra’s (zoals afrolbeveiliging of zware geleiders). Voor een inbraakwerend rolluik betaal je gemiddeld 750 à 900 euro per meter.
Het is aangeraden om inbraakwerende rolluiken te laten installeren door een vakman. Zo ben je verzekerd van een foutloze en snelle plaatsing. Je kan de rolluiken bovendien op maat van jouw situatie en voorkeuren laten maken.
Op zoek naar rolluikspecialisten bij jou in de buurt? Via onze online offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijsoffertes aanvragen bij verschillende vakmannen. Op die manier kun je gemakkelijk prijzen vergelijken. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.
Mogelijkheden uitvoering
Gewone rolluiken kunnen normaal gezien op drie wijzes geïnstalleerd worden. Zo bestaan er voorzetrolluiken, inbouwrolluiken of opbouwrolluiken. Dit geldt ook voor inbraakwerende rolluiken, al zijn de twee laatste opties hier het beste geschikt. De luiken zijn dan namelijk beter verwerkt in de muur, wat een grotere drempel creëert voor inbrekers dan een voorzetrolluik.
Ook qua design en kleur zijn er verschillende mogelijkheden. Verder heb je de keuze uit diverse diktes voor de lamellen; hoe dikker de lamellen, hoe veiliger. Wat het besturingssysteem betreft kun je kiezen tussen een handmatig systeem, elektrische bediening met schakelaar ofwel een geheel automatisch besturingssysteem. De rolluiken werken dan met een afstandsbediening of zelfs via sensoren.
Een andere veel gebruikte manier om je woning te beveiligen tegen ongewenst bezoek is via camerabewaking. Het werkt preventief als afschrikkingsmiddel en kunnen ook helpen bij de identificatie van de indringers. Uitgebreide info over alles wat te maken heeft met bewakingscamera’s vind je op https://www.camerabewaking-info.be/.
Inbraakwerende rolluiken voor thuis
Zoals gezegd worden voor particuliere woningen meestal inbraakvertragende rolluiken toegepast. Indien je volledig gerust wil zijn of als je lange tijd van huis bent, kun je toch overwegen om een professioneel en volledig inbraakwerend rolluik te laten plaatsen, zoals die ook voor bedrijven gebruikt worden.
Indien je kiest voor een besturingssysteem met automatische bediening, kun je veelal ook een tijdsklok instellen. Zo kan je de rolluiken op bepaalde momenten van de dag laten werken, zodat het huis bewoond lijkt.
Inbraakwerende rolluiken voor winkel of bedrijf
Vooral bij bedrijven en winkels is de vraag groot naar inbraakwerende rolluiken. Het aanbod is dan ook erg divers. Er bestaan niet enkel beveiligde rolluiken voor ramen; ook inbraakwerende rolpoorten komen frequent voor bij bedrijven. Deze kunnen heel wat gewicht aan.
De inbraakwerende rolluiken zijn zowel in staal als aluminium beschikbaar, soms aangevuld met polycarbonaat. Afhankelijk van de toepassing zijn de lamellen in het luik gesloten of open (geperforeerd). Industriële rolluiken kunnen tot wel 8 meter breed zijn, zodat ze over de hele lengte van het gebouw ingezet kunnen worden.
In winkelstraten zie je vaak ook inbraakwerende rolluiken achter etalages. De luiken kunnen immers ook binnenin achter het raam geïnstalleerd worden. Deze bieden dan bijkomende bescherming als het glas ingeslagen wordt of breekt.
Alternatieven inbraakwerende rolluiken
Is een inbraakwerend rolluik te duur voor jouw budget? Dan zijn er ook nog enkele alternatieve oplossingen waarmee je de inbraakveiligheid van je gebouw kan verhogen.
Zo bestaan er bijvoorbeeld afzonderlijke sloten en grendels die de rolluiken versterken. Met een zogenaamde ‘DVA-sluiting’ kan je het blad blokkeren wanneer het volledig is afgerold. Daarnaast zijn er standaard grendels en veiligheidsschakels die ervoor zorgen dat het rolluik niet van buitenaf bediend kan worden.