Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Rolluik onderdelen

Benieuwd naar welke onderdelen nodig zijn voor de installatie van een rolluik? Ongeacht welk soort rolluik je kiest, de vereiste onderdelen zullen steeds dezelfde zijn. Afhankelijk van de gekozen bediening, handmatig of elektrisch, zullen wel andere onderdelen nodig zijn. In dit artikel geven we een overzicht.

 

 

rolluikkast voorbeeld Soorten rolluiken + bediening

Een eerste keuze die je moet maken bij de installatie van rolluiken is het soort rolluik dat je wil. Daarbij heb je drie opties.

Voorzetrolluiken worden tegen de gevel of het raamprofiel geïnstalleerd en vragen geen kap-of breekwerk. Het nadeel is wel dat de rolluikkast zichtbaar is.

Inbouwrolluiken zijn niet zichtbaar en worden in de gevel weggewerkt. Het nadeel daarbij is echter het vereiste breekwerk. Dat maakt dit soort rolluiken wel een ideale keuze tijdens een nieuwbouw of renovatie.

Bij opbouwrolluiken of opzetrolluiken vormen raam en rolluikkast 1 geheel. Het opbouwrolluik wordt namelijk op het raamkozijn gemonteerd. Het grote voordeel van deze soort is de goede thermische en akoestische isolatie.

Welke soort rolluiken je ook kiest, de vereiste rolluik delen zullen niet anders zijn. Er zullen echter wel andere onderdelen nodig zijn afhankelijk of je kiest voor een handmatige of elektrische bediening.

Van plan om rolluiken te plaatsen en benieuwd naar advies en een prijs op maat?
✓ Vraag hier vrijblijvend offertes aan bij erkende installateurs van rolluiken uit jouw regio.

 

 

Uit welke onderdelen bestaan rolluiken?

Er zijn twee rolluik onderdelen die aanwezig zijn bij alle rolluiken, ongeacht de soort of de gekozen bediening. Het gaat om de lamellen en rolluikkast.

1. Rolluik lamellen
De rolluik lamellen vormen zowat het belangrijkste deel van een rolluik. Het zijn de horizontale latjes die het rolluik vormen en zorgen voor de zonwering.

Het gekozen materiaal voor de lamellen bepaalt het uitzicht van het rolluik. Mogelijke materialen zijn hout, pvc of aluminium. De materialen verschillen vooral in de mate waarin ze thermisch en akoestisch isoleren, de mate waarin ze beschermd zijn tegen inbraak, hun capaciteit om de zon te weren en de onderhoudsfrequentie.

2. Rolluikkast
In de rolluikkast zitten de lamellen opgerold wanneer het rolluik opgetrokken is. De meest standaardvorm is de vierkante omkasting. Een half ronde omkasting is ook mogelijk en heeft een iets modernere uitstraling. De afmetingen van de omkasting zijn afhankelijk van de lamellen en de beschikbare ruimte.

 

rolluiken onderdelen plaatsen

 

Vereiste onderdelen naargelang de bediening

Bovenstaande rolluik onderdelen zijn vereist voor alle rolluiken. Afhankelijk van de gekozen bediening zullen echter enkele specifieke toebehoren nodig zijn. Zo zal een elektrisch rolluik andere, of zelfs meer, delen nodig hebben dan een handmatig te bedienen rolluik.

 

A. Handmatige bediening

Rolluiklint
Kies je voor handmatige bediening, dan is een rolluiklint nodig om het rolluik op en af te laten.

Rolluiken assen
De rolluikas zit in de rolluikkast. Het is de buis waarrond de lamellen draaien wanneer het rolluik opgetrokken wordt. De vereiste sterkte en grootte van de as is afhankelijk van de hoogte en breedte van het rolluik.

 

B. Elektrische bediening

Buismotor of rolluikmotor
Kies je voor elektrische rolluiken, dan kan het lint achterwege gelaten worden en doet de rolluikmotor of buismotor al het werk. Deze zit in de rolluikkast en vervangt de rolluikas, zoals dat het geval is bij handmatige rolluiken. Het is dus een motor waarrond de lamellen draaien. Via een schakelaar of afstandsbediening wordt de motor geactiveerd waarna het rolluik omhoog of omlaag wordt gebracht.

Veren
De veren verbinden de lamellen met de motor. De veren zijn dus een noodzakelijk onderdeel om ervoor te zorgen dat het rolluik effectief kan worden opgetrokken. Veren zijn beschikbaar in verschillende materialen. Een veer in metaal wordt daarbij als minder krachtig beschouwd in vergelijking met de kunststof variant.

Bediening
Bij handmatig te bedienen rolluiken is een rolluiklint nodig voor de bediening. Bij elektrische rolluiken kan je ervoor kiezen om het rolluik te bedienen met een schakelaar of een afstandsbediening. Met de huidige domotica mogelijkheden kan je de bediening zelfs automatisch laten verlopen via een centraal domoticabedieningspaneel. De rolluiken bedienen via je smartphone, tablet of laptop is ook mogelijk.

 

 

Doe-het-zelven of vakman inschakelen?

Nu je een overzicht hebt van de vereiste rolluik onderdelen, lijkt het misschien een logische keuze om je rolluiken zelf te installeren. Met de nodige handigheid en kennis is dat zeker mogelijk. Rolluik onderdelen online bestellen wordt bovendien steeds makkelijker. Toch is het inschakelen van een vakman het overwegen zeker waard.

Hij heeft de nodige kennis en ervaring om je het juiste advies te geven voor een oplossing die het beste past bij jouw specifieke situatie. Met een professional ben je bovendien verzekerd van een snelle en correcte plaatsing. Op die manier voorkom je ook eventuele latere problemen als gevolg van een foutieve installatie.

Vergelijk zeker meerdere voorstellen. Zo kies je de aanbieding die het best past bij jouw situatie, budget en wensen. 
✓ Vraag hier vrijblijvend prijzen en advies aan bij erkende installateurs van rolluiken.

 

Rolluik automatische bediening

 

Offertes voor rolluiken ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van de rolluiken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers