Rolluiken zelf plaatsen
Rolluiken zelf plaatsen lijkt misschien eenvoudig. Maar niets is minder waar. Het is eigenlijk maar in een paar situaties mogelijk. Welke soorten rolluiken kan je zelf plaatsen? Is het aan te raden, en zo ja, hoe ga je te werk? Lees het hier!
Ga snel naar:
Welke soorten rolluiken zelf plaatsen?
Zelf voorzetrolluik plaatsen: stappenplan
Zelf rolluiken plaatsen: aandachtspunten
Rolluiken zelf plaatsen of vakspecialist vragen?
Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan
Waarom rolluiken nemen?
Rolluiken hebben veel voordelen. Zo zorgen ze onder andere voor een optimale zonwering en een betere nachtrust dankzij hun verduisterende werking:
- Reguleren temperatuur: rolluiken houden warmte in de zomer buiten en zorgen dat het binnen koel blijft. Op een warme zomerdag is het dan ook beter om ze gesloten te houden. Zo bewaar je een aangename temperatuur in huis.
- Goede geluidsisolatie: rolluiken dempen omgevingsgeluiden. Hierdoor heb je een rustigere leefomgeving, waarin je je beter kan concentreren. Je hebt ook rolluiken die nog extra gericht zijn op geluidswering.
- Veiligheid: door het gebruik van rolluiken hou je inbrekers buiten. Je ramen en zelfs eventueel deuren zijn in hun geheel af te sluiten. Hierdoor kunnen inbrekers ze niet zomaar openbreken.
- Verduisterende functie: als je rolluik bij je slaapkamerraam zit, bevordert deze de nachtrust. De kamer is namelijk volledig te verduisteren. In een donkere kamer slaap je doorgaans beter.
Wil je meer informatie over alle mogelijke opties voor het plaatsen van rolluiken bij jou thuis? Kom gratis en vrijblijvend in contact met meerdere vakspecialisten.
Welke soorten rolluiken kan ik zelf plaatsen?
Bij het plaatsen van rolluiken heb je de keuze uit verschillende soorten. Niet iedere soort is geschikt om zelf te plaatsen, omdat de plaatsing soms erg ingewikkeld en arbeidsintensief kan zijn. Een overzicht:
1. Voorzetrolluiken zelf plaatsen = mogelijk
Voorzetrolluiken zijn relatief eenvoudig te plaatsen. Ook zijn deze het meest geschikt om zelf te plaatsen, hoewel je met een vakspecialist minder risico loopt op mogelijke fouten. Deze rolluiken plaats je op de gevel of dagopening. Bij de installatie zijn geen verdere breekwerkzaamheden nodig.
2. Inbouwrolluiken zelf plaatsen = niet mogelijk
Een inbouwrolluik plaatsen is vrij lastig. Het is dan ook niet aan te raden om deze zelf te plaatsen. Er moet namelijk een uitsparing in de gevelbekleding komen, om vervolgens het rolluik boven het raamkozijn en achter de gevelbekleding te plaatsen.
3. Opbouwrolluiken zelf plaatsen = niet mogelijk
Een opbouwrolluik monteren gaat goed samen met het vervangen van je ramen. Als je deze rolluiken zelf wil plaatsen moet je niet alleen kennis van rolluiken hebben, maar dus ook van ramen vervangen. Het is een ingewikkelde en arbeidsintensieve klus die je dus beter aan een professional overlaat.
TIP: laat je rolluiken plaatsen door een vakspecialist!
Hoewel het zelf plaatsen van voorzetrolluiken mogelijk is, raden we toch aan om je rolluiken te laten monteren door een vakspecialist. Zo ben je zeker van een correcte plaatsing van je rolluik. Ook werkt je rolluik hierdoor uitstekend en kan je er jaren mee vooruit.
Adviezen en prijzen voor je rolluiken vergelijken? Kom vrijblijvend in contact met vakspecialisten.
Zelf voorzetrolluik plaatsen: stappenplan
Zelf een rolluik plaatsen is in de meeste gevallen dus af te raden. Maar als je kiest voor een voorzetrolluik en enige kennis hebt, is het wel mogelijk om deze zelf te plaatsen. Het is dan handig om te werken aan de hand van een stappenplan. Een vakspecialist volgt de volgende stappen:
-
Inmeten & rolluiken bestellen
Meet allereerst alles heel goed en zorgvuldig op, zodat de rolluiken precies passen. Meet de breedte op 3 plaatsen en de hoogte op 2. Hierna kan je ze bestellen bij een leverancier.
-
Geleidingsrails plaatsen
Een rolluik heeft geleidingsrails. Deze rails hebben niet altijd zelf voorgeboorde gaten waarmee je het rolluik kan monteren. Als deze niet aanwezig zijn, moet je deze gaten dus eerst boren. Daarna kan je de rails monteren.
-
Bediening uitkiezen
Bij sommige rolluiken kan je voor de bediening kiezen uit elektrische bediening of trekbanden. Afhankelijk van jouw type rolluik moet er nog een opening gemaakt worden in je raamkozijn of muur voor de trekband of stroomaansluiting.
-
Rolluik plaatsen
Als je een rolluik koopt bij een gespecialiseerde winkel of webshop, zal er een handleiding bij zitten. Hierin staat de montage stap voor stap beschreven. Als je er niet uitkomt, is het handiger om een vakspecialist in te schakelen.
-
Rolluik afwerken & instellen
Bij een luik met een trekband monteer je een trekbandbegeleider en een bandoproller. Bij een elektrisch rolluik moet je je elektrische bedieningspaneel of afstandbediening instellen. Het is handig om de elektrische aansluiting te laten aanleggen door een elektricien.
Wil je zeker zijn van een perfect gemonteerd en ook uitstekend werkend rolluik bij jou thuis? Kom vrijblijvend in contact met meerdere vakspecialisten.
Zelf rolluiken plaatsen: aandachtspunten
Als je toch besluit om zelf een rolluik te plaatsen, is het handig om te weten dat dit voor veel risico’s kan zorgen. Als je het rolluik niet juist plaatst, gaat deze scheef hangen, niet goed werken of er zelfs in zijn geheel weer af vallen. Het is dus belangrijk om rekening te houden met de volgende aandachtspunten:
- Meet zeer goed op: ‘meten is weten’, het klinkt misschien als een cliché. Maar het klopt echt als het gaat over het plaatsen van rolluiken. Meet alles goed en rustig op voor je begint, anders zal je rolluik niet passend zijn.
- Gebruik het juiste gereedschap: voor de plaatsing van rolluiken heb je verschillende soorten gereedschap nodig. Welke precies hangt af van je rolluik en dit staat vaak beschreven in de handleiding. Mogelijk moet je dit gereedschap eerst nog aanschaffen, voor je het rolluik kan plaatsen.
- Gebruik de juiste montagetechniek: welke montagetechniek je nodig hebt, is ook afhankelijk van je soort rolluik. Ook deze techniek staat beschreven in de handleiding. Kom je er niet uit bij het lezen van deze handleiding? Schakel dan een ervaren vakspecialist in.
- Volg een concreet stappenplan: het is handig om het hierboven beschreven stappenplan erbij te houden. Maar daarnaast is het ook noodzakelijk om de stappen in de handleiding precies zoals beschreven uit te voeren. Lees de handleiding goed door en ga rustig te werk.
Wil je meer weten over het laten plaatsen van een rolluik door een expert en de exacte kosten hiervan? Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan.
Rolluiken zelf plaatsen of vakspecialist vragen?
Je rolluiken zelf plaatsen is alleen bij voorzetrolluiken eventueel een optie. Hoewel het vaak alsnog aan te raden is om voor de plaatsing van alle rolluiken een vakspecialist in te huren. Een rolluik plaatsen lijkt eenvoudig, maar dit is absoluut niet waar. Een vakspecialist kiezen zorgt voor een aantal voordelen:
- Alles is correct opgemeten
- Goede en snelle plaatsing
- Heeft zelf het gereedschap
- Heeft kennis en ervaring
- Verlaagd btw-tarief van 6%