Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zwarte rolluiken

Zowel bij moderne als traditionele bouwstijlen duiken zwarte rolluiken steeds vaker op. Ze geven jouw woning een unieke, authentieke uitstraling. In dit artikel zetten we de voor- en nadelen van zwarte rolluiken op een rij en geven we enkele tips voor het onderhoud van zwarte rolluiken. Je ontdekt ook de richtprijzen voor zwarte rolluiken.

Ga snel naar:
Welke mogelijkheden?
Voor- en nadelen
Prijs zwarte rolluiken
Onderhoud zwarte rolluiken

Vraag je offertes aan

 

 

Waarom kiezen voor zwarte rolluiken?

Je ziet meer en meer zwarte rolluiken in het straatbeeld opduiken. Niet alleen bij moderne, maar ook bij traditionele woningen. Ook interesse in deze opvallende kleur voor je rolluiken? Je kiest het best voor zwarte rolluiken als ze mooi harmoniëren met de uitstraling van je woning. Zo voorkom je dat de rolluiken vloeken met de gevelstenen, de afwerking en kleur van deuren en ramen, … Door te kiezen voor rolluiken die compatibel zijn met je woning, creëer je een gevoel van rust.

zwarte rolluiken

 

Mogelijkheden zwarte rolluiken

Je kan vrijwel elk type rolluik in het zwart verkrijgen. De volgende onderdelen kan je met een poedercoating, structuurlak of kleurfolie in de gewenste RAL-kleur laten realiseren:

 • verschillende types lamellen
 • de kleur van de kast
 • de geleiders
 • de onderlat

Op deze manier kan je de rolluiken perfect afstemmen op jouw buitenschrijnwerk en je woning dat unieke uitzicht geven waar je al jaren van droomt. Ook het rolluiklint kan je in het zwart verkrijgen, maar dat is dan enkel voor handmatige rolluiken.

 

Vraag advies aan een professionele installateur

Twijfel je nog aan de kleur van je toekomstige voorzetrolluiken of opbouwrolluiken? Of wil je bepaalde onderdelen van je inbouwrolluiken of dakraam rolluiken in het zwart laten realiseren? Een professionele installateur geeft je graag meer uitleg over alle mogelijkheden. Zo kan je een doordachte keuze maken op maat van jouw project.

TIP: je kan gratis voorstellen bij installateurs actief in je buurt aanvragen via onze offerteservice. Start je aanvraag hier.

 

 

Voor- en nadelen zwarte rolluiken

Zwarte rolluiken hebben zowel voor- als nadelen. We zetten ze hieronder voor jou even op een rijtje:

 • Authentieke & unieke uitstraling: de keuze voor een specifieke kleur geeft karakter en authenticiteit aan jouw woning.
 • Esthetische meerwaarde: als je de kleur van je rolluiken afstemt op de kleur van het buitenschrijnwerk, creëer je een mooi ogend geheel.
 • Grote variëteit: je kan elk soort rolluik in het zwart verkrijgen.

 

 • Onderhoud: zwarte rolluiken vangen minder vuil dan witte of crèmekleurige rolluiken, maar toch zijn ze niet volledig vrij van stof. Wil je rolluiken waarop je atmosferisch vuil bijna niet waarneemt? Kies dan voor antraciet of grijs.
 • Hogere prijs: rolluiken met een specifieke RAL-kleur zijn ongeveer 20 % duurder dan witte of crèmekleurige rolluiken.
 • Kans op vervormen: op erg hete zomerdagen kunnen kunststof rolluiken door oververhitting lichtjes scheeftrekken of opbollen. Wanneer je (grote) zwarte rolluiken wenst, kies je daarom het best voor aluminium.

 

Prijs zwarte rolluiken

In de onderstaande tabel vind je enkele richtprijzen voor zwarte rolluiken in PVC of aluminium:

Zwart rolluik in PVCZwart rolluik in aluminium
Handmatige bediening± €120 - €300 (per m²)± €130 - €320 (per m²)
Elektrische bediening± €240 - €600 (per m²)± €240 - €900 (per m²)
Kosten voor montage ± €70/uur (incl. btw en verplaatsingskosten)

TIP: het kostenplaatje kan ook verschillen van installateur tot installateur. Wil je graag prijzen, adviezen en uitvoertermijnen vergelijken? Maak dan vrijblijvend gebruik van onze gratis offertedienst.

 

Onderhoud zwarte rolluiken

Rolluiken maak je best minstens 1 keer per jaar grondig schoon. Zo voorkom je dat het vuil gaat inwerken op de gekleurde folie of lak, wat zeker belangrijk is bij zwarte rolluiken. Heb je geautomatiseerde rolluiken? Schakel dan zeker eerst de elektriciteit uit alvorens je begint te poetsen. Bij het onderhouden van je zwarte rolluiken ga je best als volgt te werk:

 • Verwijder het meest hardnekkige vuil van de lamellen met een tuinslang.
 • Reinig vervolgens de lamellen met een zachte spons en een neutraal schoonmaakmiddel.
 • Spoel daarna nogmaals de lamellen af met een tuinslang.
 • Maak de zijgeleiders en de rubbers schoon.
 • Gebruik een stoffer om de binnenkant van de omkasting te kuisen. Hier mag absoluut geen water in terecht komen.
 • Heb je de rolluiken droog gewreven? Breng dan een speciaal laagje wax aan. Zo creëer je een extra water- en vuilafstotende laag op de lamellen.

TIP: zie je het zelf niet zitten om je rolluiken te reinigen? Dan kan je deze klus ook overlaten aan een vakman. Benieuwd naar een richtprijs? Je kan gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen aanvragen bij vakmannen actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier: